postheadericon Uprawa kawy

Letnie popołudnia nie nastrajają do długich pobytów w kuchni. Panujący za oknem skwar zdecydowanie zniechęca do długiego gotowania. W takich chwilach dobrym wyborem jest mało znana współcześnie ogórczanka. Jest to jedna z najprostszych zup przygotowywanych bez gotowania i podawanych na zimno. Idealna na najgorętsze wakacyjne dni. Do przygotowania ogórczanki potrzebne będą cztery spore zielone ogórki, pół cytryny i 4 duże łyżki miodu. Ogórki należy dokładnie umyć i obrać a potem wycisnąć z nich sok. Najlepiej użyć do tego sokowirówki, lecz poradzić sobie można też innymi metodami. Ogórki można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i własną ręką wycisnąć z nich sok lub też przetrzeć je przez sitko. Do soku z ogórków wyciskamy połówkę cytryny oraz dodajemy miód. Całość spożywa się na zimno z dodatkiem malutkich grzanek. Idealna propozycja na upały, gdy pragnienie znacznie przewyższa apetyt. Ogórczanka mimo prostych składników oraz banalnego przygotowania jest pyszna w smaku i jednocześnie doskonale nawadnia zmęczony letnim skwarem organizm.

Ananas sam w sobie jest niesamowicie pysznym owocem, ale jak to zwykle bywa w kuchni – można go podać w nieco bardziej ekskluzywnej postaci. Rum od zawsze kojarzył się z załogami pirackich statków i wspaniale łączył się ze słodkimi owocami. Aby przygotować ten przysmak należy odsączyć puszkę ananasów z zalewy, po czym zalać je ćwiartką szklanki rumu. Aby nasiąknęły alkoholem należy odstawić je na minimum pół godziny. Kiedy już pirackie ananasy napiją się rumu, na patelni trzeba rozpuścić trzy łyżki margaryny lub masła. Do gorącego tłuszczu dodajemy dwie-trzy szczypty mielonej kolendry i trzy łyżki miodu. W tej słodkiej otoczce smażymy plastry ananasa. Należy często je obracać i smażyć aż do chwili gdy nabiorą pięknej, złocistej barwy. Pirackie ananasy mogą być w towarzystwie bitej śmietany osobnym deserem lub posłużyć jako wspaniały dodatek do lodów lub gofrów. Pirackie ananasy wspaniale nadają się na „dorosłe” imprezy – szczególnie na „babskie wieczory” gdzie z pewnością znajdą uznanie na lubiących wykwintne słodycze podniebieniach pań.