postheadericon Uprawa kawy

Oliwę z oliwek coraz częściej widujemy w polskich kuchniach. Ceniona jest głównie za dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednakże same oliwki jeszcze względnie rzadko goszczą na krajowych stołach. Czasami widuje się je jako dodatek do pizzy lub niektórych sałatek, szczególnie w towarzystwie pysznego sera typu feta. W krajach śródziemnomorskich są one bardzo popularne i sprzedawane niczym nasza kiszona kapusta – prosto z beczek. Smak oliwek doskonale komponuje się z octem, kolendrą i pieprzem we wszystkich odmianach. Naprawdę warto zainteresować się oliwkami w codziennym gotowaniu. Doskonale smakują we wszelkich zapiekankach, a nawet najzwyklejsze kanapki z serem czy wędliną zyskają na ich pikantnej obecności. Idealnie sprawdzą się w roli przystawek gdyż zaostrzają apetyt i wspaniale komponują się z większością wytrawnych alkoholi. Szlachetny śródziemnomorski akcent w kuchni z pewnością pozwoli przełamać rutynę codziennego gotowania i doskonale ozdobi każde, nawet najzwyklejsze danie.

Jeżeli chcemy spróbować pysznego dania, warto sięgnąć po przepis Roberta Makłowicza, który poleca przygotowanie w naszym domu Bogracza. Na początek należy wytopić słoninę w kociołku. Można także użyć smalcu, co także jest bardzo dobrym substytutem. Do kociołka wrzucamy cebulkę, która powinna się lekko zezłocić. Ściągamy naczynie z ognia, po czym wsypujemy paprykę w proszku, którą mieszamy z zawartością kociołka. Do całości wrzucamy pokrojoną wołowinę, którą ponownie wkładamy na ogień i dusimy przez około dwie minuty. Dodajemy szklankę gorącej wody, oraz drobno posiekaną paprykę, pomidora, marchew, czosnek oraz pietruszkę z kminkiem. Całość dusimy na niewielkim ogniu od czasu do czasu podlewając wodą. W momencie, kiedy nasze mięso zmięknie dodajemy pokrojone ziemniaki oraz wodę tak, żeby całość miało formę gęstej zupy. Oto cała sztuka przygotowania tego dania, które jest z pewnością bardzo dobre i warto po to danie właśnie sięgnąć.