postheadericon Uprawa kawy

Szukając idealnego kalafiora należy zwrócić uwagę na jego wygląd. W żadnym razie nie wybieramy kwiatostanów uszkodzonych lub pokrytych brunatnymi plamami. Zwiędłe listki otaczające kwiatostan też bardzo źle świadczą o kondycji konkretnego warzywa. Przed włożeniem kalafiora do lodówki należy pozbawić go zielonych części a pozostałą główkę luźno owinąć w folię. W tym stanie bez problemu zachowa się w świeżości przez kilka dni. Specyficzny zapach gotowanego kalafiora jest wynikiem zawartości siarki w jego kwiatostanach. Można go nieco zniwelować przez gotowanie bez przykrycia wraz ze skórką od chleba. Aby w trakcie tego procesu nie stracił swojej pięknej bieli należy wlać odrobinę mleka do wody w której kalafior się gotuje. Warzywo to doskonale nadaje się do zamrażania. Przedtem należy go jedynie zblanszować. Zamrożone kwiatostany można dodawać do zupy bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki – nie trzeba go nawet uprzednio rozmrażać. Niewielu smakoszy zdaje sobie sprawę, że kalafior doskonale komponuje się z beszamelem i roztopionym żółtym serem.

Mikrofalówka jest przede wszystkim ulubionym narzędziem ludzi zabieganych i zapracowanych. Jej podstawową zaletą jest szybkość działania i fakt, że można przygotowywać w niej wiele różnych potraw. Ale istnieją też składniki, których nie można wkładać do mikrofalówek. Przygotowanie jajek na twardo w mikrofali skończy się katastrofą. Nagły wzrost temperatury powoduje wzrost ciśnienia wewnątrz skorupki, a to prowadzi do prawdziwej eksplozji. Nie warto też w mikrofalówce umieszczać kruchych ciast. Co prawda ich konsystencja będzie prawidłowa, ale brak im będzie złocistej barwy . Jeśli znajduje się w nich nadzienie to jest też bardzo prawdopodobne, że szybko się przypalą. Pieczywo drożdżowe również się nie zarumieni a błyskawiczny proces pieczenia uniemożliwi prawidłowe wyrośnięcie ciasta. Nie warto też eksperymentować z makaronem. W mikrofali będzie gotował się bowiem znacznie dłużej niż w przypadku tradycyjnej kuchenki. Ogólnie nie warto korzystać z mikrofalówki przy przygotowaniu bardziej elitarnych potraw. Jej prędkość zarezerwowana jest raczej dla prostych i szybkich dań.