postheadericon Uprawa kawy

Święta już za miesiąc, a wielu z nas z pewnością szuka różnych przepisów na odpowiednie przyrządzenie karpia, który powinien tego dnia królować na polskich stołach. Bardzo dobrym przepisem jest przygotowanie karpia po żydowsku, ponieważ jest to łatwy sposób gotowania, a szczególny smak. Po pierwsze należy sprawić karpia odcinając głowę ogon oraz płetwy. Wkładamy to do garnka. Dodajemy marchew, dwie cebule i przyprawę, po czym zalewamy litrem wody i gotujemy przez około półtora godziny. W następnej kolejności odcedzamy wywar. Dwie duże cebule kroimy i zalewamy połową wywaru i gotujemy do uzyskania miękkości. Samą zaś rybę kroimy w dzwonka, zalewamy pozostałą częścią wywaru i gotujemy około pół godziny, aż nasza ryba uzyska miękkość. Tak więc w nietrudny sposób możemy uzyskać karpia po żydowsku, który możemy całym wywarem zmieszanym z rodzynkami i migdałami zmieszać i zalewać dla smaku. Jest to pyszny sposób przyrządzenia karpia, który z pewnością niejednemu będzie odpowiadać, a z pewnością bardzo smakować.

W naszym kraju gęś jest bardzo popularnym ptakiem, którego niestety nie jada się, tak jak w Stanach Zjednoczonych Indyka. I tutaj jest właśnie bardzo duży błąd, ponieważ mięso gęsi należy do bardzo dobrych, które z pewnością będzie pasować na każdą okazję. Jeżeli chcemy przyrządzić gąskę w kapuście z knedlikami na początek naszą gęś, wcześniej sprawioną nacieramy solą wymieszaną wcześniej z kminkiem. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około jedną godzinę, w międzyczasie przekłuwając naszą gęś, aby tłuszcz w niej zawarty wypłynął z gęsi. Sprawdzamy co jakiś czas naszą gęś, a kiedy jest już miękka odlany tłuszcz wyciągamy, a samą gęś pieczemy już odkrytą tak, żeby się zarumieniła. Na tłuszczu z gęsi smażymy cebulę, a następnie dodajemy kapustę i całość dusimy kilkanaście minut. Doprawiamy ją solą oraz cukrem. Gęś już upieczoną dzielimy na porcje, a na brytfannie układamy na dnie kapustę, na nią gęś i następnie nakładamy kapustę, szczelnie zakrywając naszą gęś. Całość zapiekamy przez około piętnaście minut. Jeżeli chcemy możemy gęś połączyć z knedlikami, co z pewnością jest bardzo dobrym połączeniem.